Ev Sahipleri Dikkat! Faturalarınızı Atmayın, Kira Verginizi Düşürebilirsiniz. İşte Nasıl

Posted by

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira beyanname dönemi başladı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerini yakından takip ediyor. Ev sahipleri, götürü gider yöntemiyle vergi tutarlarında düşüş sağlayabilir.

ÖDEME ZAMANI:

Kira gelirlerinden tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. İlk taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin ise 31 Temmuz’a kadar ödenmesi gerekiyor.

BEYANNAMENİN VERİLMESİ:

Vatandaşlar, “www.gib.gov.tr” adresinde bulunan “Hazır Beyan Sistemi”ne girerek kira beyannamelerini hızlı ve kolay bir şekilde verebilirler. Ayrıca vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi, 7 gün 24 saat erişilebilir durumda.

ÖDEME YÖNTEMLERİ:

Mükellefler vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden veya alternatif ödeme kanallarından gerçekleştirebilirler.

2024 YILI İSTİSNASI:

2024 yılı için gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak belirlendi. Bu tutarı aşmayan ev sahipleri, kira geliri üzerinden vergi ödemek zorunda kalmayacaklar.

VERGİ HESAPLAMA:

Vergi tutarı, konut kira gelirlerinden istisna tutarı çıkarıldıktan sonra geriye kalan kısımdan hesaplanır. Yapılan giderler, matrahtan düşülerek vergi hesaplanır.

GİDER YÖNTEMLERİ:

Ev sahipleri, götürü gider veya gerçek gider yöntemlerinden birini tercih edebilirler. Gerçek gider yönteminde evle ilgili yapılan masraflar kira gelirinden indirilebilir.

HARCAMALARIN İNDİRİMİ:

Mülk sahiplerinin kendisi, eşi ve çocukları için yapılan bazı harcamalar da vergi beyannamesinde gider olarak gösterilebilir.

EĞİTİM HARCAMASI:

Eğitim harcamalarında 18 yaş sınırı bulunurken, üniversite eğitimi devam edenler için bu sınır 25 yaş olarak belirlenmiştir. Kitap, kırtasiye, servis ücretleri gibi harcamalar indirim konusu yapılabilir.

Harcama belgeleri beyannameye eklenmese de, faturaların alındığı işletme unvanı ve vergi numarası kaydedilmelidir. Bu belgelerin 5 yıl saklanması gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir